De materialen die bij de demonstraties van de ALA I BATAVORUM gebruikt zullen worden, zullen zo authentiek mogelijk zijn en waar mogelijk gebaseerd op lokale vondsten. Veel materialen zullen speciaal door of voor ons gemaakt worden.

Gemaskerde ruiterhelm
In Nijmegen en omgeving zijn een aantal gemaskerde ruiterhelmen gevonden. Deze collectie van helmen is bijzonder gezien het aantal, maar ook door het feit dat ze decoraties hebben van paardenhaar. Deze eigenschap lijkt een lokale mode te zijn. Een zilveren masker zorgt voor een angstaanjagende verschijning. Natuurlijk mag een replica van zo'n helm niet ontbreken in het project. Hieronder alvast een tipje van de sluier van onze reproductie van een van de ruiterhelmen van het Kops Plateau. Het origineel was voorzien van een gevlochten decoratie van paardenhaar, welke op de helm was gelijmd. Op dit moment zijn we druk bezig deze decoratie op onze helm te verwezenlijken.

Romeinse zadels
Op het Kops Plateau zijn enkele bronzen beslagdelen voor zadels gevonden. Deze wijzen erop dat de Bataafse ruiters, welke daar gelegerd waren, gebruik hebben gemaakt van het gehoornde zadel. Dit type zadel werd door de Romeinen gebruikt en heeft geen stijgbeugels. Het is waarschijnlijk van een keltische oorsprong, maar zeker is dat niet. In het verleden heeft Peter Connolly pionierswerk verricht om een werkende reconstructie van dit zadel beschikbaar te krijgen. Recente vondsten uit Carlisle (GB) hebben echter nieuwe informatie naar voren gebracht die ons helpen in de reconstructie van deze zadels. De Engelse ruitergroep Comitatus heeft recentelijk verschillende zadels later reconstrueren. Hieronder ziet u onze zadels. Links is een 'geupdate' versie van het Connolly type zadel, met een gesloten lederen hoes. Rechts een zadel gebaseerd op de vondsten uit Carlisle, waarbij de hoes los over de zadelboom geschoven zit.

Werpsperen
Een ruiter in het Romeinse leger, in de eerste eeuw na christus had de beschikking over verschillende wapens. Naast een spatha (zwaard) had hij ook verschillende speren. Hieronder ziet u 4 Iacula, korte wersperen, en (links) de langwerpige punt van een hasta, een stootlans. Het betreffen stuk voor stuk hoogwaardige reproducties van originelen gevonden op het Kops Plateau, Nijmegen. Omdat Stichting Archeologisch Themapark Limes het initiatief een warm hart toe draagt schenkt zij ons deze speerpunten, die hiervoor speciaal door de stichting vervaardigd zijn.